Cremeren, hoe gaat dat?

In Nederland word er steeds vaker voor cremeren gekozen in plaats van begraven. Wat moet je daarvoor eigenlijk precies afspreken en hoe gaat het in zijn werk? De uitvaartleiders van Budgetuitvaart Rotterdam hebben een ruime ervaring met het begeleiden en leiden van crematies en kunnen tot steun zijn bij het bespreken van de mogelijkheden.

Uitvaartdienst bij crematie of begrafenis.

In principe is de opzet van een uitvaartdienst van een crematie niet anders dan een uitvaartdienst bij een begrafenis. De voorbereiding wordt gedaan door de familie, bijgestaan door onder anderen de uitvaartleider. Een afscheidsdienst kan worden gehouden in een kerk, een moskee, of op een plaats naar keuze. De meeste crematoriums hebben ook een ruimte beschikbaar waarin een afscheidsdienst kan worden gehouden.

Uitvaartplechtigheid

Wat duidelijk anders is dan bij een begrafenis, is de plaats waar afscheid van de overledene kan worden genomen. Bij een begrafenis is er gelegenheid om de dierbare te begeleiden naar de laatste rustplaats. Het is de plek die later ook bezocht kan worden om te herdenken.

Bij een crematie wordt op een gegeven ogenblik afscheid genomen van de overledene, terwijl de crematie op zich nog niet is voltrokken. De verdere afhandeling van het crematieproces is in handen van de medewerkers van het crematorium. Vaak wordt er in een zaaltje bij het crematorium, na het afscheid, nog gelegenheid gegeven om even na te praten en op adem te komen. Alle emoties kunnen rustig bezinken bij een kop koffie of thee. Soms is er beperkt tijd, omdat er ruimte gemaakt moet worden voor een volgende plechtigheid.

Mee naar de ovenruimte

Voor de naaste familie is het vaak mogelijk om bij het proces in de ovenruimte te zijn, zodat de dierbare begeleid wordt tot het laatste ogenblik. Bij bijna ieder crematorium is hiervoor gelegenheid. Het gebeurt dat nabestaanden voorwerpen mee willen geven in of op de kist, denk hierbij aan bloemen of een tekening, dit mag bijna altijd. Soms is er ook de mogelijkheid om te helpen met de laatste handelingen. Het plaatsen van de identificatiesteen “het crematiesteentje” op de kist bijvoorbeeld. Deze steen heeft een uniek nummer en zorgt ervoor dat het duidelijk is van wie de as is die uit de oven wordt verzameld.

Het crematieproces

Wanneer de oven ongeveer 1000 °C is kan het lichaam in de oven worden geschoven. Er zijn op dat ogenblik geen vlammen te zien, de oven is gewoon roodheet. Door de hitte, zal de kist met het lichaam spontaan vlam vatten en na ongeveer twee uur is het proces voltooid. In een speciaal daarvoor bestemde ruimte aan de andere kant van de oven, kan een medewerker het proces in de gaten te houden. Hier worden ook de stoffelijke resten verzameld. Metaalresten van bijvoorbeeld chirurgisch staal of een gebitsprothese worden eruit gehaald, waarna de asresten zorgvuldig worden gemalen en gezeefd en opgevangen in een zogenaamde asbus. Ook het crematiesteentje gaat in de asbus.

Technische crematie

Een technische crematie betekent eigenlijk alleen maar dat er in het crematorium zelf geen herdenking, condoleance of ontvangst van bezoekers plaatsvindt. Het enige dat het crematorium verzorgt is in dit geval de crematie op zich. De overledene wordt naar het crematorium gebracht, waar medewerkers het proces verder verzorgen. Er wordt om verschillende redenen voor technische crematie gekozen. Eén ervan is het kostenplaatje, het is voordelig. Een andere reden kan zijn dat er een herdenking en/of condoleance op een andere locatie wordt gehouden.

Asbestemming

De asbestemming kan worden gezien als de laatste rustplaats van de overledene. Voordat de as daadwerkelijk kan worden opgehaald is een wettelijke wachttijd van toepassing. In Nederland mag de as pas na een maand worden meegegeven aan de nabestaanden.

De as kan thuis worden bewaard, of in een urnenmuur of columbarium worden bijgezet. Steeds vaker is er ook de mogelijkheid tot het bijzetten in een urnengraf, maar ook kan de as worden uitgestrooid op een verstrooiveld, waar een naam op een gedenksteen kan worden geplaatst. Bij sommige verstrooivelden is een vakverdeling gemaakt, waardoor de exacte plaats van verstrooiing terug te vinden is.

Wanneer de familie de as op een dierbare plek wil verstrooien, moet hiervoor wel toestemming worden gevraagd aan de eigenaar van de grond of het water. Hiervoor gelden ook weer bepaalde regels. Het crematiesteentje wordt vaak door de familie bewaard, er zijn hiervoor speciale bewaardoosjes verkrijgbaar. Voor meer informatie of hulp kunt u ons dag en nacht bellen 010-2017165 of mailen.

Contact opnemen

Voor overlijdensmeldingen of meer informatie bel 010-2017165 (dag en nacht) of neem contact met ons op via het contactformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Call Now Button