Hoe lang duurt een begrafenis?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang een gemiddelde begrafenis duurt. Het hangt er helemaal vanaf wat er precies verwacht wordt van de begrafenis. Wanneer we uitgaan van een eenvoudige begrafenis, dan moet je rekening houden met zo’n twee uur. Wanneer er voor een uitgebreide uitvaart wordt gekozen, met condoleance vooraf, een herdenkingsdienst en na de begrafenis of crematie koffiedrinken, dan duurt het toch wel 3 tot 4 uur. Reken extra tijd voor de afstanden tussen de verschillende locaties van de uitvaart.

Condoleance

Voorafgaand aan de begrafenis, of erna, wordt meestal tijd ingeruimd om de nabestaanden te condoleren. In overleg met de uitvaartverzorger wordt afgesproken op welke manier en waar de condoleance plaatsvindt. Soms wordt er gekozen om de condoleance op een eerdere dag, bijvoorbeeld een avond van tevoren te houden. Wanneer er veel mensen worden verwacht is dit vaak heel prettig voor de familie. Veel mensen willen graag nog een laatste groet brengen aan de overledene. In overleg met de familie kan worden gekozen voor een afscheid bij een open kist of een gesloten kist met een foto.

Uitvaartplechtigheid

Voorafgaand aan een begrafenis of crematie wordt meestal een herdenkingsdienst gehouden. Heel vaak hebben nabestaanden al een idee op welke manier dit moet worden ingevuld, maar onze uitvaartverzorgers geven ondersteuning en tips bij het uitzoeken van de locatie, de teksten, muziek of andere onderdelen. Samen met de nabestaanden wordt alles doorgesproken, zodat de uitvaartleider precies weet wat er moet gebeuren. De uitvaartleider zal alles plannen en kan ook ingezet worden om de plechtigheid te leiden. Ook kan de uitvaartleider helpen met het samenstellen van een programmaboekje of liturgie voor de uitvaart. Wanneer de familie het wenst kunnen ze heel veel zelf doen. Lezen, muziek maken, de overledene binnendragen en weer uitdragen enzovoort. Wat er ook gekozen wordt, zorg dat het een persoonlijke herdenking wordt.

Begrafenis vanuit kerk of moskee

Wanneer de uitvaart vanuit een kerk of moskee wordt verzorgd, dan wordt met de dominee, pastoor, imam of andere voorganger alles doorgenomen. De uitvaartleider controleert of de zalen en de muziek gereserveerd zijn, biedt hulp tijdens de dienst en zorgt voor de ontvangst van familie en gasten. De uitvaartleider zorgt verder dat de nabestaanden en de overledene op tijd op de plaats van bestemming zijn, dat bloemen of andere herinneringen bij de kist worden gezet en dat de familie even een privémomentje heeft. De liturgie kan door de kerk worden verzorgd, maar ook door de uitvaartleider. Wanneer de familie het wenst, kan de uitvaartleider een woordje namens de familie spreken. Spreek alles goed door met de uitvaartleider, zodat deze weet hoe lang het gaat duren. Het is belangrijk dat iedereen weet hoeveel tijd er nodig is om op tijd alles klaar te hebben.

Begraafplaats

Er zijn veel begraafplaatsen in Nederland. Veel kerken beschikken nog over een eigen begraafplaats, maar er zijn ook veel algemene begraafplaatsen. Op een begraafplaats zijn soms aparte afdelingen gemaakt voor de verschillende geloofsgroepen, zoals Rooms Katholiek, Protestants, Hindoestaans, Islamitisch enzovoort. Er zijn ook begraafplaatsen voor een bepaald geloof, bijvoorbeeld Joodse begraafplaatsen. Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden op een bepaalde begraafplaats, dan kun je daar informatie opvragen. De uitvaartleider heeft meestal een overzicht van veel begraafplaatsen, maar kan ook informatie opvragen voor de familie.

Zoek je een begraafplaats met ruimte voor een urn, Budgetuitvaart Rotterdam heeft een overzicht met geschikte locaties waar dat mogelijk is.

Vervoer en dragen van de overledene

Hoe wordt de overledene vervoerd van en naar de plechtigheid en de begraafplaats? Budgetuitvaart Rotterdam beschikt over een aantal rouwwagens in verschillende kleuren, maar je kunt ook kiezen voor een eigen vervoermiddel. Als laatste eerbetoon aan een overledene wordt er soms een vervoermiddel gebruikt met een speciale betekenis. Een koets of een motor met zijspan, maar het kan ook een bakfiets zijn of een bestelbusje. Vraag de uitvaartleider naar de mogelijkheden. Wie draagt de kist naar binnen en weer naar buiten bij de herdenkingsdienst? De familie mag dat doen, of vrienden, maar je kunt ook kiezen voor professionele dragers. In overleg met de uitvaartleider kan hiervoor een keuze gemaakt worden.

Graflegging of bijzetten in urnenmuur

Bij de graflegging wordt vaak nog een kort woordje gesproken. Soms is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld een bloem of een schepje zand op de kist te gooien. De familie kiest er soms voor om als laatste het graf te verlaten, ook komt het voor dat de familie alleen naar het graf gaat. Bijzetten in de urnenmuur zal op een later tijdstip plaatsvinden.

Contact opnemen

Voor overlijdensmeldingen of meer informatie bel 010-2017165 (dag en nacht) of neem contact met ons op via het contactformulier.

Call Now Button