Hoeveel dagen na het overlijden een begrafenis?

Wanneer er een dierbare overlijdt, komt er heel wat op je af. In eerste instantie denk je misschien aan de dokter en aan de familie, die bericht moeten hebben, maar wat moet er precies gebeuren met het lichaam van de overledene, en wanneer en waar wordt de begrafenis of crematie gehouden?

Termijn waarbinnen iemand moet worden begraven

In Nederland, maar ook in andere landen, is een speciale wet waarin staat hoeveel dagen na een overlijden de begrafenis moet plaatsvinden. In artikel 16 van deze wet staat dat de overledenen niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd mag worden.

Er zijn verschillende redenen waarom er 36 uur gewacht moet worden met een uitvaart. Wanneer er twijfel is over de doodsoorzaak, moet justitie in staat worden gesteld om onderzoek te doen. Ook is het heel lastig om binnen 36 uur een begrafenis goed te regelen.

Wettelijk is de uiterste termijn waarbinnen begraven of gecremeerd moet worden, 6 werkdagen, toch kan het best gebeuren dat het langer dan zes dagen duurt voordat de begrafenis plaatsvindt. Weekenden en feestdagen tellen namelijk niet mee. Het kan dus zomaar 10 of 11 dagen duren, wanneer er bijvoorbeeld het Pinksterweekend tussen zit. Door de tegenwoordige goede koelmogelijkheden, hoeft dit geen probleem te zijn.

Uitstel aanvragen of eerder begraven

Wanneer er gegronde redenen zijn om de begrafenis uit te stellen, bijvoorbeeld om religieuze redenen, of omdat de familie van de overledene uit het buitenland moet komen, kan er uitstel worden aangevraagd. Hiervoor is toestemming van de burgemeester van de gemeente van de overledene nodig en advies van een arts. Budgetuitvaart Rotterdam kan u helpen de aanvraag op een goede manier in te dienen. We zijn dag en nacht te bereiken op telefoonnummer 010-2017165.

Binnen 36 uur begraven of cremeren kan alleen na toestemming van de officier van justitie en de burgemeester van de gemeente waarin de persoon overleed. Wij kunnen hulp bieden met de formaliteiten.

Hoeveel tijd na overlijden is de begrafenis

U hebt genoeg tijd om alle afspraken te maken. Natuurlijk is hierbij hulp van een begrafenisondernemer onontbeerlijk. Hij of zij helpt u met alle zaken die aan de orde komen. Het bepalen van een datum kan soms moeilijk zijn; met onze hulp en tips kan er binnen de zes werkdagen die ervoor staan de beste datum worden gekozen.

Of er op een uitgezochte datum een uitvaart geregeld kan worden, hangt van veel factoren af. Zijn er speciale wensen voor een locatie, moet er een kerkelijke of rituele herdenking worden gehouden en is er een voorkeur voor een begraafplaats of crematorium of moet er een speciaal voertuig worden gehuurd? Onze mensen kunnen hier heel veel voor u betekenen, door afspraken voor u te maken en zaken te regelen. Wilt u meer weten? Budgetuitvaart Rotterdam is dag en nacht telefonisch bereikbaar op nummer 010-2017165.

Houd er rekening mee op welke dag de rouwkaarten bezorgd worden. Mensen moeten soms vrij vragen van het werk, of oppas regelen, het is fijn wanneer dat niet allemaal op het laatste ogenblik hoeft te gebeuren.

Het kan voorkomen dat de voorkeursdatum niet gepland kan worden omdat een locatie op dat ogenblik niet beschikbaar is, wij zullen ons uiterste best doen om een zo passend mogelijke oplossing voor u te vinden.

Wie bepaalt de datum van de uitvaart

De familie of allerbeste vrienden beslissen meestal op welke datum de uitvaart zal worden gehouden. Ook kan er een executeur testamentair zijn aangewezen die dit regelt. Een executeur testamentair is door de overledene in een notariële akte vastgelegd, maar kan ook later worden aangewezen wanneer het niet duidelijk is wie de verantwoording voor de uitvaart heeft.

Wanneer het niet duidelijk is wie de verantwoording moet nemen over het verzorgen van de uitvaart, dan neemt de gemeente de verantwoording. In eerste instantie wordt er gekeken of er een verzekeringspolis gevonden kan worden. Wanneer die er niet is, maar er is voldoende geld op de bank, dan regelt de gemeente een nette uitvaart voor de overledene, een datum kan vaak worden overlegd.

Wanneer er geen geld is, dan regelt de gemeente een zeer sobere uitvaart op een willekeurige datum, die uit de nalatenschap wordt betaald, of door nabestaanden. Volgens de wet moeten nabestaanden de rekening van een uitvaart betalen. Wanneer de nabestaanden echt niet kunnen betalen, kunnen ze bij de gemeente om bijzondere bijstand vragen.

Contact opnemen

Voor overlijdensmeldingen of meer informatie bel 010-2017165 (dag en nacht) of neem contact met ons op via het contactformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Call Now Button