Tips voor het geven van een uitvaartspeech

spreken-op-een-uitvaart

Een uitvaartspeech is een lofrede tijdens een begrafenis of herdenkingsdienst waarin de overledene wordt gememoreerd.

Voor sommigen kan het uitspreken van deze afscheidsspeech te pijnlijk zijn, vooral als het overlijden onverwacht was of de overledene nog erg jong was. In dergelijke gevallen kan een vriend van de familie, een geestelijke of de uitvaartverzorger de voordracht overnemen. Wanneer een geestelijke de voordracht doet, zal hij of zij zich vooraf goed voorbereiden door het stellen van vragen over de overledene.

Mooie manier om afscheid te nemen

Hoewel een afscheidsspeech niet verplicht is, kan het wel het belangrijkste deel van de dienst zijn. Veel aanwezigen kennen de overledene niet goed, of hebben hem of haar slechts een deel van zijn of haar leven gekend. Een uitvaartspeech is een kans om jouw liefde voor de overledene te delen en een licht te werpen op hoe hij of zij als persoon was door het delen van prachtige, unieke anekdotes. Het helpt ook degenen die de overledene wel kenden en van hem of haar hielden om hun verdriet te verwerken.

Is er onlangs een dierbare heengegaan en heb jij het idee opgevat te spreken tijdens de uitvaartceremonie? Dan heb je zeker wat aan de volgende tips.

Jezelf goed voorbereiden op een uitvaartspeech

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door jezelf goed voor te bereiden op het geven van de afscheidsspeech, zal je op de dag zelf meer rust ervaren en overbrengen aan de aanwezige mensen.

Maak aantekeningen

Om een mooi en inspirerend verhaal over te brengen moet je ergens beginnen. En dat doe je door aantekeningen te maken. Op basis van deze aantekeningen kan je beginnen een verhaal te schrijven. Waarschijnlijk moet je daar de eerste keren best veel in aanpassen, maar na elke aanpassing ben je een stukje verder in het perfectioneren van jouw uitvaartspeech.

Deel de concepttekst met naasten

Uit de eerder geschreven aantekeningen heb je ondertussen een concepttekst weten te schrijven. Een tekst waar je stiekem best trots op bent. Laat nu eens anderen meelezen of citeer wat je hebt geschreven, zodat je constructieve feedback kan krijgen, zodat jij een nog betere speech kunt schrijven.

Oefen, oefen en oefen nog eens

Een paar keer de door jou geschreven speech oefenen kan geen kwaad. Op die manier leer je het verhaal uit je hoofd en kan je zinnen die minder lekker lopen corrigeren.

Doorgrond het karakter van de overledene

Door goed na te denken wie de overledene was en waar hij of zij voor stond kan je gemakkelijker een verhaal schrijven. Denk bijvoorbeeld aan het taalgebruik, typerende kreten of woorden, lichaamstaal, kledingstijl of hobby’s.

Omgaan met spanning

Spreken voor een grote groep kan erg spannend zijn, zeker als je veel druk ervaart om het goed te doen. Voor niemand is het gemakkelijk om een speech te houden over iemand die er niet meer is. Het voelt enigszins ongemakkelijk en je legt heel veel druk op jezelf om niet vol te schieten in emoties of jezelf te verspreken. Weet dan wel, dat veel van de druk die je hierin ervaart uit jezelf komt. De genodigden begrijpen het echt wel als je er moeite mee hebt een zin af te maken of je een keertje verspreekt. Het is immers een gevoelig, zwaar moment. En niet alleen voor jou, maar voor iedereen die een band had met de overledene. Het wordt erg gewaardeerd dat jij de rol op je neemt van spreker. Neem dus diep adem en ontspan, het komt allemaal goed.