Wat draag je op een begrafenis?

Het is voor veel mensen niet duidelijk of er regels zijn voor kleding tijdens een begrafenis. Natuurlijk zijn er wel speciale regels, maar tegenwoordig zijn die niet altijd van toepassing. Mensen denken al snel dat je in het zwart gekleed moet gaan, of wanneer je dit te donker vindt, donkergrijs of donkerblauw. Dit was ook inderdaad heel lang gebruikelijk, maar tegenwoordig dragen mensen vaak kleding die een beetje “stemmig” is. Eigenlijk betekent dit, dat je geen uitbundige kleding draagt. Wel is het belangrijk dat je zorg besteedt aan je kleding; nette, schone kleding in rustige kleuren.

Kleding die recht doet aan de overledene

Wanneer het niet duidelijk is wat er verwacht wordt van de genodigden tijdens een uitvaart, denk dan aan de persoon waarvan je afscheid gaat nemen. Hoe stond deze in het leven? Was het iemand die altijd zakelijk gekleed ging, of juist wat nonchalanter? Meestal houdt de familie hier ook rekening mee. Wanneer iemand altijd het liefst in spijkerbroek met T-shirt gekleed ging, wordt van de genodigden meestal niet verwacht dat ze in pak komen.

Wat draag je niet bij een uitvaart?

Houd je kleding bescheiden, je hoeft niet op te vallen. Vrouwen dragen geen hemdje met spaghettibandjes, opvallende sieraden of te hoge hakken. Ook een naveltruitje, superkort rokje en knalrode lippenstift worden afgeraden net zoals flipflops en sportsandalen. Mannen dragen geen hemd of tanktop, sportsandalen of korte broek. Ook blingbling moet worden vermeden; is dit onderdeel van je eigen kledinglook, draag het dan onder je kleding.

Kledingadvies op de rouwkaart

Het komt voor dat er kledingadvies op de rouwkaart staat aangegeven. Houd hier zoveel mogelijk rekening mee. De nabestaanden hebben gekozen om op deze manier afscheid te nemen van hun dierbare. Wanneer het niet mogelijk is om aan de kledingvoorschriften te voldoen, omdat dit bijvoorbeeld te kostbaar is, kleed je dan in de stijl van wat er wordt aangegeven. In stemmig zwart, of lichtgrijs kan een bloes of T-shirt in de gewenste kleur al aangeven dat je rekening hebt gehouden met de wensen van de familie. Wordt er gevraagd om een bepaalde kleur te dragen, ter nagedachtenis aan de overledene, dan kan dat ook door een accessoire te dragen, zoals een sjaal, een pochet of een corsage.

Wat draag je bij de uitvaart van een kind?

Bij de uitvaart van een kind, wordt vaak anders gedacht over kleding. Het kan zijn dat je kiest voor kleding in de lievelingskleur van het kind of dat je kiest voor kleding in zijn of haar stijl. Heel vaak is het kledingvoorschrift veel minder strikt dan bij de uitvaart van een volwassene. Wanneer er kinderen op een uitvaart komen, zullen deze ook vaak minder formeel zijn gekleed.

Uitbundige uitvaart vraagt om uitbundige kleding

Het komt een enkele keer voor dat iemand heeft aangegeven dat er op zijn/haar uitvaart gevierd mag worden dat hij/zij heeft geleefd. Je viert niet de begrafenis, maar het leven op die manier. Veel mensen hebben hier moeite mee, afscheid nemen is eerder verdrietig dan vrolijk. Bij een uitvaart met het thema vier het leven, mag uitbundige kleding worden gedragen, maar net als op een gewoon feest, zal niet iedereen dat doen. In dat geval draag je waar je je gemakkelijk in voelt. Een afscheid passend bij zo’n persoonlijkheid zal altijd een bijzondere gebeurtenis zijn.

Kleding kopen voor een uitvaartr

Wanneer je kleding koopt voor een uitvaart, koop dan iets dat je later ook gewoon kunt dragen. Vrouwen kunnen als basis een zwarte rok of broek kopen, dat komt altijd van pas, in combinatie met een bloes in rustige kleuren. Een little black dress is ook goed, niet te bloot natuurlijk. Dichte zwarte schoenen maken het geheel af. Draag panty’s, dat is gekleder dan blote benen. Een jas is soms wat lastiger, zoek een rustige kleur die bij je past. Een hoed kan, maar hoeft niet. Vergeet ook de bijpassende handtas niet, daarin kan bijvoorbeeld een zakdoek worden meegenomen.

Mannen kunnen op een donkere broek een wit shirt dragen, met of zonder jasje. Een shirt met een rustige print in gedekte kleuren kan ook. Draag dichte schoenen. Voor een overjas kies je een rustige kleur die past bij je persoon. Lang of kort, het kan allebei. Hoeden worden tegenwoordig weer iets meer gedragen, het mag zeker bij een uitvaart. Een eenduidig kledingadvies voor een uitvaart of crematie is eigenlijk niet te geven. De familie kan tips vragen bij de uitvaartondernemer, genodigden zullen naar eigen inzicht keuzes moeten maken.

Contact opnemen

Voor overlijdensmeldingen of meer informatie bel 010-2017165 (dag en nacht) of neem contact met ons op via het contactformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Call Now Button