Wat is een uitvaartverzekering?

Het belang van een uitvaartverzekering wordt nog wel eens onderschat en lang niet iedereen heeft er een. Maar wat is een uitvaartverzekering en waarom is het belangrijk om er een te hebben? Het is in ieder geval niet een verplichte verzekering, maar wel een hele nuttige.

Kosten van de uitvaart

Wanneer er een dierbare overlijdt en er geen uitvaartverzekering afgesloten is op naam van de overledene, dan zullen de nabestaanden moeten opdraaien voor alle kosten van de uitvaart. Dit bedrag kan al gauw oplopen tot een paar duizend euro’s, afhankelijk van de verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden voor een uitvaart.  Wanneer er wel sprake is van een afgesloten uitvaartverzekering op naam van de overledene, dan vergoedt deze verzekering alle, tot bijna alle kosten van de uitvaart. Uiteraard is dit afhankelijk van de soort verzekering die is afgesloten.

Soorten verzekering

Er zijn verzekeringen die een vast bedrag uitkeren waarmee de uitvaart zelf geregeld dient te worden, maar er kunnen ook diensten verzekerd worden. Dit houdt in dat er verschillende diensten tot een bepaald bedrag verzekerd zijn. Voorbeelden van diensten die verzekerd kunnen worden, zijn:

 • Een uitvaartverzorger die langs komt om te luisteren naar de wensen en helpen bij het maken van keuzes
 • Aangifte doen van overlijden en het regelen van de overlijdensakte
 • Regelen van het vervoer van de overledene
 • Het verzorgen van de overledene
 • Het verzorgen van de opbaring
 • De rouwauto
 • De kist of opbaarplank
 • Rouwbrieven (meestal een vast aantal incl. postzegels)
 • Het gebruik van de aula bij een crematie
 • Het regelen en vergoeden van het graf op de begraafplaats naar keuze inclusief de grafkosten en onderhoud aan het graf
 • Bedankkaarten en postzegels
 • Nabestaandenzorg

Vaak is er ook een mogelijkheid om een vrij te besteden bedrag te verzekeren. Dit geld kan dan naar eigen inzicht uitgegeven worden aan bijvoorbeeld eeuwigdurende grafrechten, een duurdere kist, etc.

Kosten van een uitvaartverzekering

De kosten van een uitvaartverzekering is sterk afhankelijk van de leeftijd van degene die zich laat verzekeren en de specifieke wensen die iemand heeft. Iemand met de leeftijd van 40 jaar die een uitvaartverzekering wil afsluiten, kan zich al vanaf ongeveer € 10,00 per maand laten verzekeren. Echter, iemand van 74 jaar die een uitvaartverzekering wil afsluiten, zal zich kunnen verzekeren vanaf ongeveer € 40,00 per maand. Dit heeft uiteraard te maken met de leeftijdsverwachting van de persoon voor wie de verzekering afgesloten wordt. Houdt er rekening mee dat wanneer je ouder dan 75 jaar bent er geen uitvaartverzekering meer afgesloten kan worden. Je kunt dan nog wel een uitvaartdeposito afsluiten. Dit houdt kort in dat je een bedrag stort voor de uitvaart waarover rente bijgeschreven wordt. Het geld kan alleen maar aan  de uitvaart besteed worden en veelal kan er tussentijds bijgestort worden.

Hoe sluit je een uitvaartverzekering af

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk via internet een uitvaartverzekering afsluiten. Houdt er rekening mee dat je dit doet naar eigen inzicht. Omdat je wellicht niet helemaal kunt inschatten wat de daadwerkelijke financiële gevolgen zijn van jouw wensen, kun je in bijna alle gevallen ook een afspraak maken met de verzekeringsmaatschappij die de uitvaartverzekering aanbiedt. In overleg met deze verzekeringsmaatschappij kun je dan de uitvaartverzekering kiezen die het beste bij je past.

Belang van een uitvaartverzekering

Het belang van een uitvaartverzekering is zowel een financieel belang als een ontzorgend belang. Zoals beschreven kunnen de kosten van de uitvaart alsmede van de bijkomende diensten erg hoog zijn. Wanneer u niet wilt dat uw nabestaanden van uw uitvaart financieel minder worden is het wellicht verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Ook wanneer u voldoende spaargeld zou hebben voor uw eigen uitvaart is het afsluiten van een uitvaartverzekering verstandig. Wanneer u overlijdt worden namelijk niet direct alle gelden vrijgegeven, zodat uw nabestaanden de uitvaart waarschijnlijk moeten voorschieten. Niet iedereen heeft dit bedrag zomaar klaar liggen. Een uitvaartverzekering neemt deze financiële zorgen  weg bij uw nabestaanden.

Overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Er zijn mensen die denken dat een uitvaartverzekering hetzelfde is als een overlijdensrisicoverzekering. Dit is niet zo. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit tot het moment dat de verzekering afloopt. Loopt de overlijdensrisicoverzekering tot het 65e levensjaar en komt de persoon op bijvoorbeeld 67 jarige leeftijd te overlijden, dan keert de overlijdensrisicoverzekering niets uit. De uitvaartverzekering keert altijd uit. Een ander verschil is wanneer de overlijdensrisicoverzekering uitkeert aan de begunstigde, dat het geld vrij besteed mag worden. Met een uitvaartverzekering dient het geld besteed te worden aan de uitvaart van de overleden persoon. Deze twee verzekeringen zijn dus niet hetzelfde en mogen niet met elkaar verward worden.

Call Now Button