Wat is terminaal ziek?

Betekenis terminaal

Wanneer iemand terminaal is, dan is de levensverwachting over het algemeen minder dan drie maanden. Wanneer iemand dat te horen krijgt, komt er heel wat op de patiënt, de familie en vriendenkring af. Het is een emotionele tijd, die je graag zo goed mogelijk wilt besteden, het is tenslotte de laatste fase van iemands leven.

Naast het overleg met artsen en verpleegkundigen, over de wijze van zorg is het ook belangrijk dat er met de patiënt wordt gesproken over eventuele wensen voor een uitvaart en dat zaken als nalatenschap, administratie en zorg voor partner of kinderen en zelfs huisdieren wordt besproken. Dit zijn vaak een emotionele tijden, die erg emotioneel en vermoeiend zijn voor alle betrokkenen, maar vooral voor de patiënt. Ga deze zaken toch niet uit de weg, het kan een opluchting zijn wanneer alles is besproken.

Terminale zorg

Zorg voor een terminale patiënt is vooral gericht op het voor de patiënt zo aangenaam en pijnloos mogelijk maken van de laatste levensfase. Houd er rekening mee dat er zware medicijnen kunnen worden gebruikt. Hiervan kunnen mensen bijvoorbeeld moe worden, of suffig, maar ook verward, opstandig of bijvoorbeeld angstig of agressief. Wanneer het moeilijk is om hier mee om te gaan, vraag dan een arts of verpleegkundige om hulp.

Het kan ook zijn dat er juist voor wordt gekozen te stoppen met de medicatie om op die manier wat meer kwaliteit van leven te hebben. Terminale zorg kan thuis, in het ziekenhuis of in een hospice worden gegeven.

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is de zorg voor een patiënt die niet meer te genezen is. Deze patiënt hoeft niet terminaal te zijn, het kan ook dat de levensverwachting nog (enkele) jaren is. Doel van palliatieve zorg is de patiënt zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te geven. Vaak wordt dit gedaan in overleg met de patiënt zelf. Wensen en keuzes van de patiënt worden zoveel mogelijk meegenomen in het behandeltraject. Palliatieve zorg kan thuis gegeven worden, maar soms wordt het te zwaar voor de mantelzorgers en moet er gekozen worden voor een andere manier van zorg, bijvoorbeeld een verzorgingshuis.

Onder andere patiënten met zwaar hartfalen, dementie of uitbehandelde kanker komen vaak terecht in de pallieatieve zorg. Voor de familie en dierbaren is als onderdeel van deze zorg ondersteuning mogelijk.

Palliatieve sedatie

Palliatieve sedatie is een medisch besluit om de patiënt tot de dood in slaap te houden met medicijnen om het lijden te verlichten. Het is geen euthanasie en wordt alleen toegepast in overleg met een arts. Er zijn richtlijnen voor het toepassen van palliatieve sedatie.

Laatste levensfase

In de laatste levensfase is het belangrijk dat de patiënt op tijd rust neemt. Je hebt snel de neiging om zo snel mogelijk alles door te nemen en te regelen, er is soms immers niet veel tijd. Het eerste waar je misschien aan denkt is het bespreken van een uitvaart, wat komt daar allemaal bij kijken? Je kunt jezelf veel tijd besparen door een voorgesprek te hebben met een uitvaartondernemer. Door al je wensen op papier te laten zetten en de mogelijkheden door te spreken, geef je jezelf ruimte voor andere dingen die je nog graag zou willen doen. Bij klik hier voor meer info.

Wanneer de gezondheid van de patiënt het toelaat, kun je nog wat plannen maken. Misschien is er nog een wens voor een reis, of een ontmoeting met iemand. Maak een lijstje en bekijk de mogelijkheden. En is er geen ruimte voor grote wensen, ook kleine wensen kunnen veel voldoening geven. Een knuffel van je kleinkind of een wandelingetje in de zon. Neem de tijd om terug te kijken naar de mooie momenten in het leven, geniet er nog eens van, haal herinneringen op.

In de laatste levensfase zal ook de levenslust langzaam verdwijnen. We bedoelen hiermee dat iemand steeds meer vermoeid raakt en niet altijd meer de kracht heeft om een gesprek gaande te houden. Dit is voor dierbaren soms heel moeilijk. Toch zal de patiënt het samenzijn voelen, ook al wordt er niet gesproken, houd dan maar een hand vast, het is belangrijk.

Wees open

Het is belangrijk dat de patiënt tijd krijgt om zich voor te bereiden op de dood. Praat hierover, wees eerlijk en open. Op deze manier krijgt de patiënt het idee dat de dingen worden afgerond. Zorg voor rust, maar geniet ook samen en praat eens over iets anders. Humor verdwijnt nooit en een lach kan zoveel betekenen, net zoals een traan trouwens. Ga dit dan ook niet uit de weg.

Contact opnemen

Voor overlijdensmeldingen of meer informatie bel 010-2017165 (dag en nacht) of neem contact met ons op via het contactformulier.

Call Now Button