Wat is Thanatopraxie?

Thanatopraxie is een manier om een lichaam zonder koeling, een dag of tien mooi te houden, bijna levensecht. Sinds 2010 is het in Nederland toegestaan Thanatopraxie toe te passen.

Thanatopraxie is vergelijkbaar met balseming, maar is dit in feite niet. Balseming is in Nederland alleen toegestaan voor leden van het Koninklijk Huis. Ook geestelijken kunnen hiervoor in aanmerking komen. Balseming conserveert het lichaam voor langere tijd, terwijl Thanatopraxie het lichaam kortere tijd conserveert.

 

Wat gebeurt er bij Thanatopraxie

Om Thanatopraxie te kunnen uitvoeren, is een gedegen kennis van het menselijke lichaam nodig. Nadat de overledene verzorgd en gewassen is, wordt alle bloed en lichaamseigen vocht verwijderd en wordt daarvoor in de plaats een speciaal daarvoor ontwikkelde conserveringsvloeistof ingespoten, om het lichaam te verduurzamen. De vloeistof bestaat voornamelijk uit formaldehyde en methanol en wordt vanuit de halsslagader ingespoten, terwijl het lichaam zacht gemasseerd wordt om een goede doorstroming van de vloeistoffen te bevorderen, zodat de vloeistof ook echt tot in de kleine aders terechtkomt.

Vervolgens wordt er ook in de onderbuik een snede gemaakt, om met een holle naald bij alle organen bloed en vocht weg te halen. Op deze manier wordt bacterierijk vocht verwijderd, zoals bijvoorbeeld vocht achter de longen, waardoor ontbinding van het lichaam wordt tegengegaan.

Alle vloeistoffen die uit het lichaam worden afgetapt, worden opgevangen in een daarvoor bestemd reservoir dat op een verantwoorde manier wordt  afgevoerd. Het spreekt vanzelf dat sneetjes netjes worden gehecht en bijna onzichtbaar worden bijgewerkt.

 

Thanatopraxie of balsemen

Balsemen is een veel uitgebreidere behandeling dan Thanatopraxie, die in Nederland niet is toegestaan, behalve voor onder andere leden van het Koninklijk Huis. Thanatopraxie wordt ook wel lichte balseming genoemd. In de tijd dat het lichaam is opgebaard, lijkt het inderdaad wel enigszins op een gebalsemd lichaam. Omdat Thanatopraxie een lastig woord is om te onthouden, wordt er vaak gesproken over lichte balseming. Men bedoelt hiermee hetzelfde.

Wat wel hetzelfde is als bij balsemen, is dat Thanatopraxie een behandeling is die ontbinding tegengaat. De behandelaar moet hiervoor een speciaal diploma halen. Het is belangrijk dat de persoon die de behandeling uitvoert weet hoe om te gaan met gevaarlijke chemische stoffen en dat deze netjes en hygiënisch te werk gaat.

 

Kiezen voor Thanatopraxie

Voordat je kiest voor Thanatopraxie is het belangrijk om te weten wat het effect van Thanatopraxie is op een lichaam. Door het toepassen van Thanatopraxie blijft een lichaam langer toonbaar. Het is zelfs mogelijk een lichaam dat eigenlijk in een gesloten kist zou moeten, weer toonbaar te maken, wanneer ook cosmetische reconstructie mag worden toegepast.

Ieder lichaam toont na verloop van tijd tekenen van ontbinding. In Nederland zijn we ver gevorderd met koeltechnieken, maar ook met Thanatopraxie stel je het ontbindingsproces uit. Ongekoeld kan het lichaam dan netjes blijven en kan de familie rustig afscheid nemen. Doordat de ontbinding van het lichaam uitgesteld wordt, zal het lichaam ook weinig tot geen geur afgeven.

De kleur van het lichaam zal ook veranderen door Thanatopraxie. Het lichaam zal een meer natuurlijke levensechte kleur aannemen. Zelfs bij mensen die door ziekte een gele huidskleur hebben gekregen, kunnen vloeistoffen die kleur laten verdwijnen, zodat de overledene er beter uitziet.

Wanneer een lichaam niet gekoeld is, maar behandeld met Thanatopraxie, is het geven van een knuffel of aai prettiger, het voelt immers niet zo koud aan. Vooral jonge kinderen, maar natuurlijk alle naaste familieleden zullen dit een stuk aangenamer vinden.

 

Thanatopraxie en milieu

Thanatopraxie vertraagt het ontbinden van een lichaam door gebruik van chemicaliën. Chemicaliën kunnen  een slechte invloed hebben op het milieu. In Nederland mag een lichaam waarop Thanatopraxie is toegepast gewoon worden begraven of gecremeerd.

De vloeistof die wordt gebruikt bij Thanatopraxie is meestal formaldehyde, dat industrieel wordt gemaakt. In vaste vorm of als damp kan deze stof kankerverwekkend zijn. Er zijn in Europa strenge regels voor het werken met formaldehyde. Het grootste risico op vervuiling met formaldehyde ligt bij de mensen die met de formaldehyde werken. Zorgvuldigheid is erg belangrijk tijdens het werk en restanten moeten op een verantwoorden manier worden verwerkt. Na de toepassing van Thanatopraxie is er geen gevaar meer voor behandelaars of nabestaanden. In een menselijk lichaam wordt formaldehyde vanzelf afgebroken, na tien jaar grafrust is het zelfs met de factor 1000 afgenomen en vormt het geen gevaar meer voor het grondwater.

Bij cremeren zou je kunnen denken aan luchtverontreiniging. In Nederland voldoen de crematoria aan strenge eisen wat betreft luchtfilters. Formaldehyde wordt in de ovens voornamelijk afgebroken tot waterstof en koolstof, wat geen probleem vormt voor de filters.

Call Now Button